Kartun/Anime Tetap Jadi Pilihan Hiburan Rakyat Malaysia.

Sejak kecil lagi kita suka tgk kartun atau anime kat TV kan. Skang ni tak kira tua atau muda, semua suka tgk cite kartun. Kalu kat Malaysia, Upin Ipin & Boboiboy jadi fenomena utk zaman 2000an ke atas. Utk zaman 90 an pula, Usop Santorian dan Keluang Man  menjadi fenomena di kalangan penduduk rakyat Malaysia. Di Malaysia, boleh dibahagikan kepada dua kategori kartun/anime - satu dari Barat, satu lagi dr Asia. Kalu Barat lazimnya mmg daripada Amerika Syarikat atau UK. Kalu Asia, paling peymes Jepun la. Kartun ni pun ada kategori utk tontonan remaja dan kanak2x. Kartun kanak2x selalu cerita yg ringan dan ada pengajaran macam Upin Ipin, Doraemon, Boboiboy dan banyak lagi. Kartun remaja pula macam Naruto Shipudden, Bleach, Hell Girl, Sailor Moon, Shih Chan, Dangan Ronpa, Attack On Titan etc. Kartun utk remaja ni lazimnya jalan ceritanya lebih kompleks & kadang kala berat. 

Bagi iolls, i suka anime Jepun coz jalan cerita unik dan watak anime dia pun best best, Cthnya Doraemon. Watak Doraemon mmg sgt sgt unik dan iolls pernah berangan nak ada Doraemon sendiri. Same goes to Bleach & Naruto. Iolls suka Bleach dulu baru Naruto. Masa tgk Bleach utk 1st time, iollls impress watak dan jalan cerita dia mengenai Shinigami yg ada kuasa supernatural utk lawan makhluk dari Hueco Muendo. Sama juga ngan Naruto yg menjadi kartun paling popular di Malaysia pada era pertengahan 2000 an sampai la skang. Hokage, Ninjutsu, Uchiha antara word yg popular yg di ambil dr anime Naruto. Yg kartun Barat i minat juga macam X Men. Bagi iolls, X-Men lagi best daripada The Avengers. Iools  hope movie baru X-Men nanti boleh cecah kutipan US$1Billion. Okey uolls. 

Tiada ulasan